Een afbeelding van een groeiend jong plantje in een gloeilamp, een illustratie voor een jonge-start-up

De Nederlandse doorgroei van startups naar scale-ups: een analyse

Inleiding

De Nederlandse startup-scene bruist van activiteit, met steeds meer ambitieuze ondernemers die hun eigen bedrijf beginnen. Echter, waar veel startups succesvol van de grond komen, blijkt de doorgroei naar scale-up een stuk lastiger. In deze blogpost bespreken we de knelpunten in de Nederlandse scale-up-omgeving, en belichten we factoren die een rol spelen bij succesvolle doorgroei.

De cijfers

De afbeelding bij deze blogpost visualiseert de verschillende fasen van startupgroei, met bijbehorende percentages. We zien dat er een significante daling is in het aantal startups dat doorstroomt van de “vroege groeifase” naar de “late groeifase” en uiteindelijk naar de “scale-up fase.”

Een recent onderzoek toont aan dat de Nederlandse doorgroei van startups naar scale-ups relatief laag is. Slechts 4% van de startups haalt de scale-up fase, terwijl het EU-gemiddelde, 8% is.

Factoren die een rol spelen

Maar, waar ligt dit dan aan? En wat kunnen we hier van leren? Uit diverse studies blijkt dat vier factoren een belangrijke rol spelen bij de doorgroei van startups naar scale-ups:

1. Netwerk: Startups met een groot netwerk, zowel nationaal als internationaal, hebben meer kans om succesvol te groeien. Dit netwerk kan waardevolle connecties, expertise en toegang tot kapitaal opleveren.

2. Marktfocus: Startups die zich richten op een internationale markt hebben meer groeipotentieel dan startups die zich op de nationale markt beperken.

3. Werknemers: Startups die werknemers op verschillende locaties (lokaal en op afstand) in dienst hebben, blijken flexibeler en schaalbaarder te zijn. Dit kan een voordeel zijn in de groeifase.

4. Aandelenopties: Startups die aandelenopties aanbieden aan alle werknemers, creëren een gevoel van betrokkenheid en motivatie. Dit kan leiden tot betere prestaties en een hogere retentie van talent.

Conclusie

De Nederlandse startup-omgeving heeft veel potentie, maar er zijn nog stappen te zetten om de doorgroei naar scale-ups te bevorderen. Door te focussen op factoren zoals netwerkversterking, internationale marktfocus, flexibele arbeidsmodellen en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, kunnen meer Nederlandse startups de volgende stap te zetten en uitgroeien tot succesvolle scale-ups! Planpunt biedt ondersteuning voor startups in het maken van de juiste keuzes om verder te groeien en ontwikkelen als bedrijf💼. Meer weten? Neem hier contact met ons op!

Bronnen: